Published On: 12 december, 2023

TRE SKÄL ATT VÄLJA SCHAKTFRI LEDNINGSFÖRNYELSE

Med hjälp av schaktfri ledningsförnyelse och flexibla foder kan vi förnya utslitna ledningar på ett tids- och kostnadseffektivt sätt utan att gräva. Vatten- och avloppssystem är en del av samhällets viktigaste infrastruktur och om skador uppstår kan det medföra allvarliga risker. Här har vi listat de tre största vinsterna med att välja schaktfritt.

1. Skräddarsytt från start till slut
Inför ett ledningsförnyelseprojekt bör man utgå från vilken funktion som man vill uppnå i första hand och sedan välja metod utifrån de specifika förutsättningarna. Vi specialtillverkar och skräddarsyr våra flexibla foder, vilket gör det möjligt att anpassa metod och material utifrån projektspecifika förutsättningar och funktionskrav.

2. Effektivt och störningsminimerande
Schaktfri ledningsförnyelse med Aarsleffs flexibla foder är en effektiv metod som gör det möjligt att förnya gamla ledningar bara på några dagar. Gator och trädgårdar behöver inte grävas upp, vilket minimerar störningar för omgivningen och skador på infrastrukturen.

3. Hållbart i dubbel bemärkelse
Tredjepartstester utförda av Dansk Teknologisk Institut tillsammans med Aarhus kommun och Per Aarsleff A/S visar att ledningar som har förnyats med våra flexibla foder har en förväntad livslängd på hundra år. Med schaktfri ledningsförnyelse reduceras dessutom CO2-belastningen jämfört traditionell schakt. Att förnya en 100 meter lång ledning i dimension 225 millimeter med flexibla foder istället för att schakta, besparar miljön lika mycket koldioxid som släpps ut under fem bilresor tur och retur mellan Stockholm och Göteborg.

Jonas Törnvall, projektledare på Nodra: ”Nu när den här etappen börjar närma sig sitt slut så känns det som vad var det som hände, tog inte jobbet längre tid?! Jag är mycket nöjd med samarbetet med Aarsleff.”

Magnus Ålstam, VA-ingenjör på Nodra: ”När det var dags för upphandling var det svårt att få in anbud på grund av uppdragets komplexa karaktär. Aarsleff var de enda som kunde axla utmaningen.”

Läs mer om schaktfri ledningsrenovering här!

CASE: Nodra valde schaktfritt inför ett av Sveriges största ledningsförnyelseprojekt

CASE: Nya brunnar i Haninge kommun utan ett enda spadtag

FILM: Aarsleffs flexibla foder – från symaskinen till skräddarsydda lösningar

FILM: Aarsleff Rörteknik från insidan – så går det till

GUIDE: Läs vår guide : Att tänka på vid ledningsförnyelse – konkreta insikter, tips och råd!

Vill du veta mer? Kontakta Emil Lundmark

Emil Lundmark FÖRSÄLJNINGSCHEF MARK +46 709-413 447 emil.lundmark@aarsleff.se

Emil Lundmark
Marknadsansvarig
+46 709-413 447
emil.lundmark@aarsleff.se